Zsiadłe mleko to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Nasz zakwas to właśnie takie mleko. Idealny na letnie dni. Powstaje z mleka pasteryzowanego, które szczepi się żywymi kulturami bakterii. Ma gęstą konsystencję i kremowy, lekko kwaskowaty smak.
Waga: 0,425 g


Posmakuj:
Truskawki, maliny lub jagody zmiksuj z 2 łyżkami miodu i Zakwasem z Jezierzyc. Pyszny koktajl będzie idealny na drugie śniadanie. W upalne dni schłodź go przed podaniem.




                       Jezierzycki Zakwas (zsiadłe mleko)

  Żywe kultury bakterii, które znajdują w tym produktach, zapobiegają biegunkom, wzdęciom i zaparciom. Są szczególnie polecane osobom, stosujących antybiotyki, gdyż te leki oprócz chorobotwórczych mikrobów zabijają też nasze bakterie jelitowe. Produkty mleczne pozwalają florze jelitowej się zregenerować. Sprawiają, że jelita są lepiej chronione przed infekcjami, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko zatruć pokarmowych. Poza tym bakterie te chronią przed rozwojem choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, spowodowanej m.in. nadmiernym używaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych, np. kwasu acetylosalicylowego (obecnego w aspirynie czy polopirynie).  

Proces produkcji:
Zsiadłe mleko uzyskujemy z mleka pasteryzowanego zaszczepionego żywymi kulturami bakterii, bez dodatków konserwujących i zapachowych.

Pozostałe informacje:
Zawartość tłuszczu: 0,8 %
Warunki przechowywania: przechowywać w temp. 2-8 °C
Termin przydatności do spożycia: 7 dni
Opakowanie jednostkowe: butelka 425 g