• O firmie
  • Produkty
    • Twaróg Półtłusty
    • Twaróg Pełnotłusty
    • Maślanka
    • Masło
    • Masło klarowane
    • Zakwas
  • Kontakt

 

 

 

Śniadanie na Mazurach... Świeży, wiejski chleb i maślanka… Przypomnij sobie smak wakacji z naszą maślanką. Powstaje przy produkcji masła, z pasteryzowanej, ukwaszonej śmietanki. Ma orzeźwiający, lekko kwaśny smak. Jest gęsta, z delikatnymi grudkami masła, które nadaje jej niepowtarzalny smak.
Pojemność: 1l

____________
Posmakuj:
Czas na młode ziemniaki z koperkiem. Do tego nalej do kubka maślankę z Jezierzyc i masz wyjątkowy wiosenny obiad.





Maślanka naturalna

 

Pożyteczne bakterie maślanki wytwarzają enzym rozkładający laktozę, dzięki czemu osoby jej nietolerujące mogą zapomnieć o kłopotach trawiennych towarzyszących piciu mleka - biegunce, wzdęciach czy bólu brzucha. Ponadto chronią nas przed infekcjami, ponieważ wytwarzają substancje antybakteryjne(bakteriocyny) oraz zakwaszając jelito, tak by nie rozwijały się w nim drobnoustroje chorobotwórcze.

Należy dodać, że zawiera ona ponadto składnik wielce cenny dla tkanki nerwowej, a mianowicie lecytynę. Obecny w niej kwas mlekowy wzmaga wydzielanie soków żołądkowych oraz pobudza i reguluje procesy trawienia. Maślanka nie jest tłusta (zawiera od 1,5 do 2,5 % tłuszczu), jest lekkostrawna (trawi się ją 2-3 razy szybciej niż mleko słodkie), dietetyczna i dlatego do codziennego menu włączają ją chętnie osoby pragnące zgubić kilka kilogramów.

Co także ważne, bakterie z maślanki wzmacniają organizm po kuracjach antybiotykowych. Maślankę warto pić także w trakcie przyjmowania tych lekarstw, ponieważ na działanie antybiotyków „jej” bakterie są wyjątkowo odporne. Florę bakteryjną jelita grubego odbudowują zaledwie w ciągu 10 dni.  

Nasza maślanka jest mniej kaloryczna od jogurtów, a także innych produktów z dodatkami smakowymi i zapachowymi.

 

Proces produkcji:

Powstaje przy produkcji masła ze spasteryzowanej, ukwaszonej śmietanki kremowej. Posiada naturalny smak, lekko kwaśny, orzeźwiający, doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Zawiera grudki masła, posiada naturalną lecytynę, jest lekkostrawna. 

 

Pozostałe informacje:

Wartość energetyczna: 155 kJ/37kcal w 100g

Warunki przechowywania: przechowywać w temp. 1-10 °C

Termin przydatności do spożycia: 7 dni

Opakowanie jednostkowe: butelka 1L

Komentarze   

 
#1 Jerzy 2020-05-06 22:06
Kupiłęm będąć przejazdem przez Jezierzyce. Bardzo smaczna i super gasi pragnienie. Tylko gdzie ją można kupić w Wolsztynie ???
Cytować
 
Odśwież komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.
Dodaj komentarz
JComments
O firmie    Produkty    Kontakt
Copyright © 2012 Mleczarnia Jan Korbik. Wszelkie prawa zastrzeżone.

.